top of page

VODENI OGLEDI GORICE

 

Srednjeveška Gorica:  grad z grajskim naseljem, cerkev sv. Duha,    pokrajinski muzeji, trg sv. Antona, ...

Palače in vile: Louise, Alvarez, Attems Svetokriški, Edling,  Sembler, Lanthieri, Strassoldo-Villanova, Rabattta, della Torre, Werdenberg, Attems Petzenstein, …

Judovska Goriška: Sinagoga – muzej judovstva “Jeruzalem ob Soči”, geto, Carlo Michelstaedter, Ulica Kočevia, pokopališče v Rožni dolini.

Cerkve: Sv. Ignacij, stolnica – Sv. Hilarij in Tacijan, Sv. Rok,…

Muzeji: goriškega srednjega veka, prve svetovne vojne, zgodovine in umetnosti, mode in uporabnih umetnosti, …

Parki:  azalej, spominov, javni, Basaglia, ob Kornu, Pevma – Soča, miru na Sabotinu, …

Zadnje potovanje kralja Karla X.: stolnica, ulica Carducci, Kostanjevica: cerkev, kripta, knjižnica in vrt burbonk.                                                                      

 

NEDELJA 28.4.2018

10.00 - 11.00 in 14.00 15.00

Goriški grad, Borgo Castello 36, 34170 Gorica (I)

 

ODPADE

SREDNJI VEK NA GORIŠKEM GRADU 

 

28. aprila 1001 je Oton Tretji, po milosti božji vzvišeni cesar Rimljanov podaril oglejskemu patriarhu polovico gradu, ki se mu pravi Solkan, in polovico vasi, ki se v jeziku Slovanov imenuje Gorica.

Kdo so bili goriški grofje, kje in kako so živeli?

Na vodenem ogledu s srednjeveško šiviljo Evelin Bizjak si bomo ogledali goriški grad z dvorjani in mojstri srednjeveških obrti, kjer bodo mečevalci,  viteški turnir, bruhanje ognja,  srednjeveška glasba in plesi ... kar lahko vidite v spodnjem videu.

 

Dobimo se na parkirišču pred grajskim obzidjem od koder se bomo skupaj odpravili na voden ogled.

Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest na telefonsko številko 040 577 255 ali na spodnji povezavi.

Cena vodenega ogleda 3€ na osebo.

RUBENS, TIZIAN, TOMINC, MESSERSCHMIDT...

UMETNIŠKI ZAKLADI  PALAČE CORONINI CRONBERG

 
Turistično vodenje 2 uri
 

Do leta 1947 je družina Coronini Cronberg združevala posesti na obeh straneh sedanje meje: grad Kormberk, dvorec Cornonini v Šempetru, Vila Louisa in palača Coronini Cronberg v Gorici, grad Kojsko, Tolmin…

Zadnji potomec grof Viljem Coronini Cronberg, prefinjen poznavalec umetnosti, strasten zbiralec in zgodovinar je zapustil obsežno umetniško zbirko in čudovito palačo, ki je bila zgrajena proti koncu 16. in se je v stoletjih spreminjala.

1820 leta jo je kupil grof Mihael Coronini in jo 1836 leta odstopil zadnjemu francoskemu kralju Karlu X. Burbonskem, ki je pokopan na Kostanjevici.

 

Sprehodili se bomo skozi 15 sob opremljenih v stilu 16.,  17. in razkošnih salonov 18. stoletja, v dvorane s pohištvom v stilu empire in sobe v slogu 19. stoletja. Med številnimi družinskimi dragocenostmi bomo občudovali platna Tiziana, P.P. Rubensa, Tominca in drugih priznanih umetnikov.

K palači spada tudi 5 ha velik park po angleško-kitajski modi, v katerem uspeva  tako alpsko kot sredozemsko in eksotično rastlinje – romantična zelena oaza sredi Gorice.

PO ZADNJI POTI FRANCOSKEGA KRALJA KARLA X. 

 

Turistično vodenje 4 ure
 

Grobnica na Kostanjevici hrani ostanke poslednjih članov francoske kraljeve rodbine Burbonov, zato ta kraj nekateri imenujejo tudi "Mali St. Denis". Ob francoski revoluciji so jih pregnali iz Francije, po Škotski in Pragi so končno našli zatočišče pri goriškem grofu Coroniniju v Gorici (Italija).

 

Spoznali bomo goriške dneve Karla X., ki je umrl v palači Coronini Cronberg in si ogledali sobo s pogledom na Kostanjevico, kjer je kralj umrl.

Sprehodili se bomo skozi 15 sob opremljenih v stilu 16.,  17. in razkošnih salonov 18. stoletja, v dvorane s pohištvom v stilu empire in sobe v slogu 19. stoletja. Med številnimi družinskimi dragocenostmi bomo občudovali platna Tiziana, P.P. Rubensa, Tominca in drugih priznanih umetnikov.

Od palače Coronini Cronberg se je sprevod vil mimo palače Werdenberg, kjer je sedaj knjižnica, cerkve sv. Ignacija na Travniku in sedanjega avditorija furlanske kulture do stolnice sv. Hilarija in Tacijana. Tu prisostvujejo nadškofovi maši najvišji politiki, vojaščina, ljudstvo...

Po maši se sprevod odpravi na Kostanjevico, kjer kralja spustijo  v  grobnico k večnemu počitku.

Zunanji ogledi palače Werdenberg, katedrale, trga sv. Antona, palač Strassoldo, Lanthieri, Raštela, Travnika, rojstne hiše bratov Rusjan...

 

Na Kostanjevici si bomo ogledali cerkev, grobnico Burbonov, knjižnico patra Stanislava Škrabca z inkunabulami in vrtnice Burbonke.

BAROČNA GORICA

 
Turistično vodenje do 2 uri
 

Na ulici Diaz je palača Alvarez, ki je bila sedež sirotišnice, bolnišnica, … danes pa je sedež goriškega oddelka Videmske Univerze. Na drugi strani ulice je Evangeličansko Metodistična cerkev.

Po ulici Garibaldi bomo prišli do palače Attems Svetokriških po načrtih Nicoloja Pacassija.

Pot nas bo vodila do goriške stolnice – katedrale Sv. Hilarija in Tacijana, ki si jo bomo podrobno ogledali.

Na Travniku si bomo ogledali cerkev Sv. Ignacija, kip in palačo della Torre, kjer so prebivali Casanova, avstrijski vojvoda Ferdinand in cesar Franc Jožef.

Obiskali bomo umetniško razstavo v prvi goriški banki Monte di Pietà na Gosposki ulici.

Na koncu ulice nas čaka palača, ki kraljuje nad trgom in je bila last grofov Attems-Petzenstein. Pozidali so jo po načrtih arhitekta Pacassija. Palača je bila za kratek čas sedež Kmečke banke, po letu 1900 pa je postala sedež Pokrajinskega muzeja.

Po ulici Ascoli se bomo vračali mimo Sinagoge in muzeja Jeruzalem ob Soči, skozi bivši geto, mimo cerkve sv. Ivana.

Na korzu Verdi bomo občudovali palačo Wanderberg, Ljudski vrt in Trgovski dom, …

Po želji je možen dodaten ogled ene izmed razstav v palači Attems Petzenstein.

SPREHOD PO GORIŠKIH PARKIH I.:
LJUDSKI PARK, DOLINA KORNA, PALAČA ZINGRAF, SAMOSTAN SV. URŠULE
 
Turistično vodenje do 3 ure
 

Prvi mestni ljudski park so oblikovali po zgledu v mestih habsburškega cesarstva, kot so Ljubljana, Gradec in Trst. Goriški Ljudski park je slovel predvsem po svoji bogati botanični zasnovi, ki se je ponašala s sredozemskimi in eksotičnimi vrstami (ailanto, nizke juke, agave, aloja, ginko, čudovita magnolija, ki so jo vsadili že kot odraslo, cvetoče gredice), v dokaz milega in zdravega mestnega podnebja.

 

Sprehodili se bomo po parku v dolini Korna, ki je pomemben povezovalni člen med zgodovinskimi mestnimi parki in zelenimi površinami, ki se razprostirajo vzdolž potoka do izliva v Sočo v Stražicah.

 

Naslednji se bo odkril park palače Zingraf (Coronini – Cronberg). Grof Alfred Coronini je italijanski vrt ob vili spremenil v velik park po angleško-kitajski modi, v katerem uspeva  tako alpsko kot sredozemsko in eksotično rastlinje.

Od drevoreda se bomo povzpeli do griča s templjem se podali v gradnov gozd. Navzdol nas vodi pot do vhoda v vilo, od koder se razteza angleški travnik z libanonskimi cedrami. Od tod se odpira čudovit razgled na goriški grad ter na travnik na dnu doline. Po strmem sestopu vzdolž kamnitega vrta se razkrije prostrano travišče, kjer je nekoč tekel potok Koren. Navkreber nas vodi pot do ribnika in kamnite kulise z nišami, zapolnjenimi z alegoričnimi kipi, pod senčnico vrtnic pa do vhodnega drevoreda.

 

Na koncu še park samostana svete Uršule na ulici Palladio. Zaradi bogatega izbora, redkosti rastlinskih vrst in rekreacijskih dejavnosti (tenis, kolesarjenje, sabljanje) sta vila in park postala prefinjena referenčna točka, nekakšen ekskluzivni klub za goriško visoko gospodo.

SREDNJEVEŠKA GLASBA NA GORIŠKEM GRADU
 
Turistično vodenje do 2 uri
 

Na goriškem gradu (Italija) je danes sedež Muzeja goriškega srednjega veka, v katerem je shranjena zbirka kopij hladnega orožja (1271 - 1500) in vojnih strojev za obleganje mest v merilu 1:1 (katapult, trebušet in vrtalnik). V grajskih prostorih je tudi soba srednjeveške glasbe in bogata didaktična dvorana.

 

Razstava THEATRUM INSTRUMENTORUM, postavljena v dvorani deželnih stanov je posvečena glasbenim instrumentom, ki so jih uporabljali med srednjim vekom in barokom (od XI do XVII stoletja).

Ogledali si bomo natančne reprodukcije godal, pihal in tolkal ter slikovno gradivo in odkrivali pozabljene zvoke.

PARKI KORONINI - KROMBERK
 
Turistično vodenje 2 uri
 

Družina Coronini – Cronberg je imela posesti na obeh straneh meje; v Gorici, Šempetru in Novi Gorici, parki pa so še danes njihovi zakladi.

So umirjeni zeleni kotički v osrčju mesta, odlično zatočišče za ljubitelje branja, fotografiranje v romantičnem ozračju

ali prostor za kulturo in rekreacijo.

JUDOVSTVO NA GORIŠKEM
 
Turistično vodenje 3 ure
 

Judovstvo je bilo na Goriškem vse do druge vojne močno prisotno, zato so Gorico poimenovali tudi Jeruzalem ob Soči. V pisnih virih so Židje v Gorici prvič omenjeni leta 1316. Leta 1648 so ustanovili geto in kot kaže že zelo zgodaj oblikovali tudi svoje pokopališče. Najprej so živeli v starem delu mesta - pod gradom, leta 1648 pa so jim dodelili geto v zdajšnji Ascolijevi ulici, premožnejši judje pa so se kmalu preselili v osrednji del mesta, na Travnik in Korzo.

Začeli bomo z ogledom kapelice in pokopališča v Rožni dolini z 800 let starimi nagrobniki, kjer je pokopan filozof in slikar Carlo Michelstaedter.

Ogledali si bomo muzej v sinagogi Jeruzalem ob Soči (Gorica – Italija), se sprehodili po ulici Ascoli (nekdanji geto), do trga Travnik, kjer je bival Carlo  Michelstaedter, šli po Raštelu in ulici Cocevia (prvi geto) do trga Cavour.

 

Del muzeja prikazuje zgodovino Izraelcev od biblijskih časov do diaspore z opisom obredov in tradicije, del pa je posvečen zgodovini judovske skupnosti v Gorici in pripoveduje o najstarejši judovski poselitvi v srednjem veku, pojavu geta v 17. stol., gospodarskemu in družbenemu življenju pomembne skupine mestne skupnosti ter dramo deportacij.

 

GORICA OD ZNANOSTI DO VERE 

 
Turistično vodenje do 2 uri
 

Začeli bomo z ogledom bivšega semenišča, kjer je danes sedež oddelka Tržaške Univerze in nadaljevali s kopijo Lurške votline matere Božje.

Ustavili se bomo na trgu Sv. Antona in občudovali palače Strassoldo, Lantieri in ostanke cerkve Sv. Antona. Ogled goriške stolnice – katedrale Sv. Hilarija in Tacijana.

 

Izvor metropolitske cerkve sega v daljne čase: prvi zapisi izhajajo iz leta 1296, prvič se omenja v registru desetin z nazivom »goriška župnija«. Prve natančnejše podatke o cerkvi sv. Hilarija najdemo v koncesiji patriarha Bertranda, s katero je leta 1342 dal dovoljenje goriškemu grofu Albertu IV. za izgradnjo novega oltarja. Od stare kapele sta se ohranili le veža oltarja svetega Zakramenta, ki je nadomestila oltar sv. Ane in niša na zunanji strani. Ob tej prvi kapeli, posvečeni sv. Hilariju, so v XIV. stoletju zgradili grobno kapelo goriških grofov v gotskem slogu, posvečeno sv. Ahaciju.

 

Nadaljevali bomo po Kapucinski ulici do občinske palače (Attems Svetokriški) s parkom, ki  je umirjen zeleni kotiček v osrčju mesta, odlično zatočišče za ljubitelje branja in krajših sprehodov, priljubljen kraj za fotografiranje v romantičnem ozračju. V bližini slikovitega templja postavijo poleti oder za glasbene in gledališke predstave.

 

Sprehodili se bomo do sodišča, mimo cerkve sv. Marije Vnebovzete,  mimo stadiona Baiamonti in cerkve sv. Roka do Tržaške Univerze.

SPREHOD PO GORIŠKIH PARKIH II.:
OBČINSKI, SPOMINSKI IN PARK BASAGLIA
 
Turistično vodenje do 3 ure
 

OBČINSKI PARK  je umirjen zeleni kotiček v osrčju mesta, odlično zatočišče za ljubitelje branja in krajših sprehodov, priljubljen kraj za fotografiranje v romantičnem ozračju. V bližini slikovitega templja postavijo poleti oder za glasbene in gledališke predstave.

 

Ogled parka in občinske stavbe, katere izgradnja sega v leto 1740 in je delo arhitekta Nicola Pacassija. Palača Attemsov Svetokriških je od originalne podobe ohranila le splošno zasnovo, notranje stopnišče in obokan hodnik, ki gleda na vrt na hrbtni strani zgradbe.

 

Na desni strani Korza Italija razteza SPOMINSKI PARK. Je tipičen primer novega načina snovanja vrtov v Gorici. Lepota parka se odraža v prostranosti, urejenem videzu ter raznolikosti oblik, rastlin in barv, ki so se ohranile. Med dragocene vrste štejemo primerek doba, nekaj mogočnih dolgopecljatih in gorskih brestov, velecvetne magnolije, Lawsonova pacipresa,čudovit primerek pušpana iz Balearskih otokov...

 

PARK BASAGLIA  se nahaja v notranjosti območja bivše pokrajinske psihiatrične bolnišnice in se razprostira do Šempetra. Ta kulturno-rekreacijski kotiček v središču mesta so odprli za javnost šele pred nekaj leti. Med drevjem prevladujejo zimzeleni iglavci, pestre so tudi grmovnice, ki krasijo angleški park.

 

Your details were sent successfully!

bottom of page