top of page

VODENI OGLEDI NOVE GORICE

 

NOVA GORICA - NOVA DOŽIVETJA

Nova Gorica, mestece ob meji z Italijo, že sedem desetletij predstavlja srce sončne Goriške. Nastala je po drugi svetovni vojni kot nadomestek Gorici, ki je ostala za mejo. Mesto z blago klimo, zeleno in cvetoče vse leto, mlado in živahno, je prijazno domačinom in obiskovalcem z vseh koncev sveta. Je tako rekoč mlajša sestra Gorice, s katero prihodnost pišeta skupaj. Kot edinstven primer v Evropi dve mesti stojita tik ob meji, a brez mejnih prehodov ter v vedno večjem sožitju na vseh ravneh.

                                                                  

 

OD SOLKANA

DO NOVE GORICE

 
Turistično vodenje 2 uri
 

 Zakaj smo po letu 1947 potrebovali novo mesto? Kako so povezani Solkan, Gorica in Nova Gorica?

Že leta 1001 sta bila prvič omenjena grad Solkan in vas, ki se v jeziku Slovanov imenuje Gorica v darovnici Otona III.

Danes pa je Solkan kraj sukanskiga reguta, rezbarjev, reke Soče in kamnitega mostu, kajakašev, adrenalinskih športov in ostalin Soške fronte ter odlično izhodišče za romarje, kolesarje, planince, pohodnike ali gurmane.

MI GRADIMO SOCIALIZEM 
IN NOVO MESTO
 
Turistično vodenje 2 uri
 

Na poljih je zraslo novo mesto. Mesto mladih, vrtnic

in največje slovenske igralnice.

Kakšna je njegova preteklost? Kako sta politični

in družbeni sistem vplivala na njegovo nastajanje?

Na sprehodu po Novi Gorici bomo izvedeli marsikatero zanimivost in podrobnost zgradb in spomenikov, ki dajejo našemu mesto pečat modernega mesta.

 STARO IN NOVO MESTO
 
Turistično vodenje 2 uri
 

Z mednarodnim avtobusom se bomo iz Nove Gorice peljali do železniške postaje Gorica, se sprehodili po tekališču mimo Trgovskega doma, Ljudskega parka, Travnika, palače Attems Pezzenstein in Uršulink do Erjavčeve ulice.

 

MESTO NA TRAVNIKU IN OBČINSKA PALAČA
 
Turistično vodenje 2 uri
 

Zelena Nova Gorica, kjer praznina, košček narave, osmišlja celotno mesto. Na vodenem ogledu bomo spoznali, da je tudi občinska stavba lahko umetnina.

Že nad vhodom nas pričakuje Kalinova skupina, ki prikazuje suženjstvo, upor, boj in svobodo Primorcev,

v notranjosti pa freske in mozaiki posvečeni delavcem.

 

SLAVNE GOSPE IN GOSPODJE NOVE GORICE

 
Turistično vodenje 2 uri
 

Mesto smo ljudje. Kdo so tisti, ki dajejo dušo našemu mestu in komu so posvečeni spomeniki, ki nas spremljajo na naših poteh?

Kremelj,  spomenik graditeljem Nove Gorice, braniteljem slovenske samostojnosti 1990–91, aleja slavnih mož in žena, devet glav, Aleksandrinke…

GORIŠKI IKARUS

 
Turistično vodenje 2 uri
 

 Poleteti v nebo in poljubiti sončne žarke je bila želja Edvarda Rusjana, prvega slovenskega letalca, ko je v sodarski delavnici z bratom načrtoval njuno prvo letalo.

Sprehod od trga Evrope mimo do rojstne hiše Edvarda Rusjana do Kapele. Po Erjavčevi ulici z alejo slavnih mož do spomenika Edvardu Rusjanu in ogled replike letala Eda 5.

GRAD RIHEMBERK
 
Turistično vodenje 1 ura
 

Eden najslikovitejših gradov na Slovenskem in spomenik državnega pomena, ponos MONG, je ponovno odprl svoje duri. Kot utrdba je že od prazgodovine varoval dostop na Kraško planoto in do morja, ter nadziral promet po delu Vipavske doline.

Kdo pa so novodobni graščaki?

MESTO MLADIH ZA MLADE
 
Turistično vodenje 2 uri
 

Končno počitnice! Z vročino se lahko spopademo ob kozarcu ledene pijače ali pa se osvežimo v hladni vodi.

Kje in kako lahko aktivno preživimo poletne dni? 

Kolo, kajak, konji, zmaji?

Na najbolj vroče čaka smaragdna reka pri Soča fun parku.

 

PO ZADNJI POTI FRANCOSKEGA KRALJA KARLA X. 

 

Turistično vodenje 4 ure
 

Grobnica na Kostanjevici hrani ostanke poslednjih članov francoske kraljeve rodbine Burbonov, zato ta kraj nekateri imenujejo tudi "Mali St. Denis". Ob francoski revoluciji so jih pregnali iz Francije, po Škotski in Pragi so končno našli zatočišče pri goriškem grofu Coroniniju v Gorici (Italija).

 

Spoznali bomo goriške dneve Karla X., ki je umrl v palači Coronini Cronberg in si ogledali sobo s pogledom na Kostanjevico, kjer je kralj umrl.

Sprehodili se bomo skozi 15 sob opremljenih v stilu 16.,  17. in razkošnih salonov 18. stoletja, v dvorane s pohištvom v stilu empire in sobe v slogu 19. stoletja. Med številnimi družinskimi dragocenostmi bomo občudovali platna Tiziana, P.P. Rubensa, Tominca in drugih priznanih umetnikov.

Od palače Coronini Cronberg se je sprevod vil mimo palače Werdenberg, kjer je sedaj knjižnica, cerkve sv. Ignacija na Travniku in sedanjega avditorija furlanske kulture do stolnice sv. Hilarija in Tacijana. Tu prisostvujejo nadškofovi maši najvišji politiki, vojaščina, ljudstvo...

Po maši se sprevod odpravi na Kostanjevico, kjer kralja spustijo  v  grobnico k večnemu počitku.

Zunanji ogledi palače Werdenberg, katedrale, trga sv. Antona, palač Strassoldo, Lanthieri, Raštela, Travnika, rojstne hiše bratov Rusjan...

 

Na Kostanjevici si bomo ogledali cerkev, grobnico Burbonov, knjižnico patra Stanislava Škrabca z inkunabulami in vrtnice Burbonke.

JUDOVSTVO NA GORIŠKEM
 
Turistično vodenje 3 ure
 

Judovstvo je bilo na Goriškem vse do druge vojne močno prisotno, zato so Gorico poimenovali tudi Jeruzalem ob Soči. V pisnih virih so Židje v Gorici prvič omenjeni leta 1316. Leta 1648 so ustanovili geto in kot kaže že zelo zgodaj oblikovali tudi svoje pokopališče. Najprej so živeli v starem delu mesta - pod gradom, leta 1648 pa so jim dodelili geto v zdajšnji Ascolijevi ulici, premožnejši judje pa so se kmalu preselili v osrednji del mesta, na Travnik in Korzo.

Začeli bomo z ogledom kapelice in pokopališča v Rožni dolini z 800 let starimi nagrobniki, kjer je pokopan filozof in slikar Carlo Michelstaedter.

Ogledali si bomo muzej v sinagogi Jeruzalem ob Soči (Gorica – Italija), se sprehodili po ulici Ascoli (nekdanji geto), do trga Travnik, kjer je bival Carlo  Michelstaedter, šli po Raštelu in ulici Cocevia (prvi geto) do trga Cavour.

 

Del muzeja prikazuje zgodovino Izraelcev od biblijskih časov do diaspore z opisom obredov in tradicije, del pa je posvečen zgodovini judovske skupnosti v Gorici in pripoveduje o najstarejši judovski poselitvi v srednjem veku, pojavu geta v 17. stol., gospodarskemu in družbenemu življenju pomembne skupine mestne skupnosti ter dramo deportacij.

 

GORIŠKE VRTNICE IN BURBONKE
 
Turistično vodenje 2 uri
 

Nova Gorica je mesto vrtnic, ki nas razveseljujejo na vsakem koraku. Spoznali bomo zakaj je v mestnem grbu rdeča vrtnica in kako so povezani Rosenthal, Aspirin,

Lili Marlen, Mozart, Leonardo da Vinci, Sneguljčica, Prešeren in Burboni.

Po vodenem ogledu boste lahko odkrili še 4 skrivnosti gospe Rozalije.

PARKI KORONINI - KROMBERK
 
Turistično vodenje 2 uri
 

Družina Coronini – Cronberg je imela posesti na obeh straneh meje; v Gorici, Šempetru in Novi Gorici, parki pa so še danes njihovi zakladi.

So umirjeni zeleni kotički v osrčju mesta, odlično zatočišče za ljubitelje branja, fotografiranje v romantičnem ozračju

ali prostor za kulturo in rekreacijo.

DREVESA NOVE GORICE
 
Turistično vodenje 2 uri
 

Ste kdaj prešteli drevesa v Novi Gorici? Mesto v parku jih ima več kot 2500, 2000 grmov in 54 ostalih rastlin. Katera so najpogostejša, koliko različnih rodov in vrst je nasajenih in zakaj je Nova Gorica dobila bronasto medaljo na evropskem hortikulturnem tekmovanje tekmovanju Entente Florale?

Your details were sent successfully!

bottom of page