top of page

ALEKSANDER PECA: SLIKARSKE RAZSTAVE 

VAN DER WEYDEN

VAN DER WEYDEN

ALEX VAN DELFT

ALEX VAN DELFT

VAN EYCK

VAN EYCK

OBEŠENEC 12

OBEŠENEC 12

GURU

GURU

MARIKO

MARIKO

BOYS

BOYS

NERV

NERV

REI

REI

"Vloga Podob"

slikarja Aleksandra Pece v muzeju Carà

 

Razstavo, ki jo bodo odprli v petek, 19. februarja, prireja Odborništvo za kulturo Občine Milje, na pobudo Združenja Juliet in Društva Slovencev miljske občine Kiljan Ferluga

 

Petek 19. februarja 2016,

ob 18.15,

bo v Muzeju za sodobne umetnosti Ugo Carà,

ul. Roma 9 v Miljah,

odprtje razstave "Vloga Podob" slikarja Aleksandra Pece,

ki ga bo predstavil kritik Joško Vetrih.

 

 

Aleksander Peca je eden izmed najbolj izrazitih predstavnikov novega rodu goriških slikarjev. Po značaju je bolj tih in rezerviran, zato pa ne manj učinkovit pri pridobivanju zanimanja za svoje ustvarjalno delo. Že v začetku svoje študijske poti je izpostavil otipljiv čut za realizem, tako da je pravzprav vso svojo formacijo dozorel v okviru klasicizma. V njegovih delih je čutiti pravo ljubezen do del velikih slikarjev preteklosti, ki jim včasih poklanja zelo jasne citate, včasih pa so razvidne z njimi povezave zgolj preko motivov, ikonografskih in kompozicijskih opredelitev, ki jih poznamo iz študija zgodovine umetnosti. V mnogih njegovih delih se zelo natančno odslikavanje realnosti skoraj povsem enači z fotorealizmom: tu bi lahko navedli duhovito reinterpretacijo Rigauda ali pa izredno spoštljiv homaž Caravaggiu. Njegov atelje se nahaja v Solkanu na res enkratni lokaciji ob Soči, ki se vije skozi obe mesti - dvojčki, Gorico in Novo Gorico.

Razstavo prireja Odborništvo za kulturo Občine Milje, na pobudo Združenja Juliet in Društva Slovencev miljske občine Kiljan Ferluga, v okviru programa PRACC, ki ga Občinska uprava izvaja od leta 2007 skupno z umetniškimi društvi Photo-Imago, Gruppo 78 in Juliet. Namen je, da bi se s tem spodbujalo in ovrednotilo sodobne umetniške izrazne oblike na nacionalni in mednarodni ravni. Letos sodeluje tudi Casa dell'Arte di Trieste - Tržaška hiša umetnosti. Vino za krst razstave pa bo ponudila kmetija Vigna del Mar iz Milj.

 

V soboto 5.marca ob 17.30 sta na sporedu vodeni obisk razstave v spremstvu slikarja in poseben dogodek - presenečenje.

Pesnik Jurij Paljk bo predstavil zadnji podvig Jolke Milič: POEZIJA - bla, bla, bla od A do ...?

(zal. Antony - TS). Gre za dvojezično zbirko 20 sodobnih slovenskih pesniških glasov, v prevodu ugledne prevajalke iz Sežane.

 

Razstavo si bo moč ogledati vse do 13.marca

s sledečim urnikom:

od torka do petka od 17. do 19.ure;

ob sobotah od 10. do 12.ure in od 17. do 19.ure;

ob nedeljah in praznikih od 10. do 12.ure;

ob ponedeljkih zaprto.
 

Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano

bottom of page