top of page

DATUMI BREZPLAČNIH VODENIH OGLEDOV 2017:

Brezplačno dvourno turistično vodenje mladih  po Novi Gorici in okolici.

Naslovi posameznih ogledov s poudarkih na različnih znamenitostih Nove Gorice in okolice prilagojene za različne starostne skupine s tematskimi delavnicami:

 

 • 20. april: srednji vek na Goriškem gradu, 2 vodena ogleda po 1 uro za otroke do 11 leta 

 • 21. april: srednji vek na Goriškem gradu, 2 vodena ogleda po 1 uro za otroke in mladostnike 

 • 29. april: Kaj so v Novi Gorici zgradile mladinske delovne brigade

 • 6. maj: Grad Rihemberk s srednjeveško šiviljo + naredimo srednjeveško igračo

 • 27. maj: Goriški letalec Edvard Rusjan

 • 10. junij: Grad Rihemberk s srednjeveško šiviljo + naredimo si krono

 • 1. julij: Grad Rihemberk s srednjeveško šiviljo + iskanje skritega zaklada

 • 15. julij: Grad Rihemberk s srednjeveško šiviljo + naredimo si netopirčka

 • 22. julij: Grad Rihemberk s srednjeveško šiviljo + srednjeveške otroške igre

 • 29. julij: Od kajakaškega centra do Solkanskega mostu

 • 5. avgust: Grad Rihemberk s srednjeveško šiviljo + iskanje skritega zaklada

 • 12. avgust: Grad Rihemberk s srednjeveško šiviljo + naredimo si srednjeveški ščit

 • 19. avgust: Grad Rihemberk s srednjeveško šiviljo + naredimo si pupka

 • 26. avgust: Grad Rihemberk s srednjeveško šiviljo + naredimo si srednjeveško oblačilo

 • 30. september: Grad Rihemberk s srednjeveško šiviljo + naredimo si grb

 • 7. oktober: Mesto na travniku in občinska palača za otroke

VODENI OGLEDI GRADOV, DVORCEV, PALAČ ...

 

IMG_20180421_120749.jpg

DATUM PO IZBIRI

TRAJANJE VODENEGA OGLEDA: 1-2 URI

GORICA, ITALIJA

GORIŠKI GRAD

Goriški grad je danes sedež Muzeja goriškega srednjega veka, v katerem je shranjena zbirka kopij hladnega orožja (1271 - 1500) in vojnih strojev za obleganje mest. V grajskih prostorih je tudi soba srednjeveške glasbe in bogata didaktična dvorana.

Na vodenem ogledu bo srednjeveška šivilja Evelin Bizjak predstavila sam grad, njegovo zgodovino ter prebivalce.

1524335164203_edited.jpg

zadnji vikend v aprilu

10.00 in 14.00

TRAJANJE VODENEGA OGLEDA: 1.5 ure

Borgo castello 36, GORICA, ITALIJA

SREDNJI VEK NA GORIŠKEM GRADU 

V čast prve pisne omembe Solkana in Gorice 28. aprila 1001 si bodo mladi vitezi in dvorne dame lahko ogledali grad z grofom in grofico, dvorjani in mojstri srednjeveških obrti, viteški turnir, bruhanje ognja, se prepustili srednjeveški glasbi in plesom in še marsikaj zanimivega.

Na vodenem ogledu bo srednjeveška šivilja Evelin Bizjak predstavila sam grad, njegovo zgodovino ter prebivalce.

GRAD RIHEMBERK

URNIK:

sobota od 13 - 19
nedelja od 10 - 19
prazniki od 10 - 19

GRAD RIHEMBERK

Grad Rihemberk je najmogočnejši in eden najstarejših gradov na Primorskem, ki je do danes ohranil starodavno srednjeveško zasnovo. Za svojimi zidovi čuva zgodbe stoletij, ki so oblikovala kraje in ljudi v tem delu Evrope. Grajski kompleks je začel nastajati v davnem 13. stoletju, na mestu še veliko starejšega prazgodovinskega gradišča (leta 1600-700 pr. n. št.). Njegova prva omemba sega v leto 1230 – v povezavi z njegovimi prvotnimi posestniki, gospodi Rihemberškimi, ki so gradu in kraju pod njim dali tudi ime. Poleg izjemnega kulturno-zgodovinskega pomena grad danes izstopa tudi kot pomembno zatočišče več ogroženim vrstam netopirjev – skrivnostnih, a človeku koristnih nočnih živali, ki so opuščene grajske kleti in stolpe izbrali za svoje domovanje. Območje gradu je vključeno med zavarovana območja narave Natura 2000.

DATUM PO IZBIRI

TRAJANJE VODENEGA OGLEDA: 1-2 URI

BRANIK

IMG_20180506_114811.jpg

DATUM PO IZBIRI

TRAJANJE VODENEGA OGLEDA IN DELAVNICE: 2 URI

BRANIK

GRAD RIHEMBERK S SREDNJEVEŠKO ŠIVILJO

V bogati dolini, na zelenem hribu stoji grad, ki je kot utrdba že od prazgodovine varoval dostop na Kraško planoto in do morja, ter nadziral promet po delu Vipavske doline. Tu so v davnih časih živeli grofje in grofične. Kdo so bili, od kje so prišli in kako so živeli? Spoznali bomo grad in videli, kdo sedaj prebiva v njegovih sobanah, si izdelali grad, netopirčka, pupka ali zmaja ter odkrivali srednjeveški zaklad. Kako in s čim pa so se igrali v srednjem veku?

DATUM PO IZBIRI

TRAJANJE VODENEGA OGLEDA: 1-2 URI

GORICA, ITALIJA

ZAKLADI PALAČE CORONINI CRONBERG

Sprehodili se bomo skozi 15 sob opremljenih v stilu 16.,  17. in razkošnih salonov 18. stoletja, v dvorane s pohištvom v stilu empire in sobe v slogu 19. stoletja. Med številnimi družinskimi dragocenostmi bomo občudovali platna Tiziana, P.P. Rubensa, Tominca in drugih priznanih umetnikov. Tu je bival tudi francoski kralj Karel X..

K palači spada tudi 5 ha velik park po angleško-kitajski modi, v katerem uspeva  tako alpsko kot sredozemsko in eksotično rastlinje – romantična zelena oaza sredi Gorice.

Vstopnina z vodenjem znaša 8€.

DATUM PO IZBIRI

TRAJANJE VODENEGA OGLEDA: 2 URI

GORICA (GORIZIA, ITALIJA)

PARKI KORONINI - KROMBERK

Družina Coronini – Cronberg je imela posesti na obeh straneh meje, parki pa so še danes njihovi zakladi, ki jih bomo spoznali na vodenem ogledu.

So umirjeni zeleni kotički v osrčju mesta, odlično zatočišče za ljubitelje branja, fotografiranje v romantičnem ozračju ali prostor za kulturo in rekreacijo.

 

DATUM PO IZBIRI

TRAJANJE VODENEGA OGLEDA: 2-3 URE

NOVA GORICA, GORICA (GORIZIA, ITALIJA)

ZAKAJ JE FRANCOSKI KRALJ KAREL X. POKOPAN NA KOSTANJEVICI?

Grobnica pod cerkvijo Gospodovega oznanjenja Mariji  hrani ostanke poslednjih članov francoske kraljeve rodbine Burbonov, zato ta kraj nekateri imenujejo tudi "Mali St. Denis". Ob francoski revoluciji so jih pregnali iz Francije, na koncu so našli zatočišče pri goriškem grofu Coroniniju v Gorici (Italija).

Dobimo se na Kostanjevici, Nova Gorica, od koder se bomo skupaj s turistično vodnico Evelin Bizjak odpravili na dvourni voden ogled do palače Coronini Cronberg  in spoznali goriške dneve Karla X. ter njegove družine.

S seboj imejte veljaven oseben dokument (potni list ali osebna izkaznica). 

Edited Image 2015-2-9-18:13:47

DATUM PO IZBIRI

TRAJANJE VODENEGA OGLEDA: 1-2 URI

NOVA GORICA

GRAD KROMBERK

Grad Kromberk, le nekaj kilometrov oddaljen od Nove Gorice, je osrednji razstavni prostor Goriškega muzeja in je tudi prostor srečevanja, druženja ter novih spoznanj. V pritličju in prvem nadstropju se nahajajo stalne postavitve umetnostne ter kulturne zgodovine. V drugem nadstropju je prostor za občasne razstave, predavanja, simpozije in druge dejavnosti. Grad obdaja čudovit park z amfiteatrom in lapidarijem na prostem.

MIRAMARE

DATUM PO IZBIRI

TRAJANJE VODENEGA OGLEDA: 1-2 URI

TRST (TRIESTE, ITALIJA)

GRAD MIRAMAR

Grad je dal zgraditi nadvojvoda Ferdinand Maksimilian I. Habsburško-Lotarinški (1832-1867), mlajši brat cesarja Franca Jožefa. Načrte stavbe je naredil arhitekt Carl Junker, gradnja pa je potekala med letoma 1856 in 1860. Grad naj bi prvotno imel tri nadstropja, vendar se je Maksimilijan, ki je gradnjo financiral iz lastnih sredstev, zaradi pomanjkanja denarja tretjemu nadstropju odpovedal. V času gradnje je s soprogo, Šarloto Belgijsko, živel v Castelletu, manjšem objektu v grajskem parku, kjer je Šarlota do preselitve v Belgijo živela tudi, ko se ji je zaradi moževe usode omračil um. Potem, ko je bil Ferdinand Maksimilian v Mehiki leta 1867 ustreljen, je grad služil kot občasna rezidenca Habsburžanov, v tridesetih letih 20. stoletja pa je v prvem nadstopju živel princ Amadej Savojski, 3. vojvoda d'Aosta.

GRAD DEVIN25112008_04.jpg

DATUM PO IZBIRI

TRAJANJE VODENEGA OGLEDA: 1-2 URI

DEVIN (DUINO, ITALIJA)

DEVINSKI GRAD

Devinski grad je bil zgrajen konec  14. stoletja na pečini s čudovitim razgledom na Tržaški zaliv. Po menjavi več lastnikov je danes grad še vedno v lasti plemiške družine Torre e Tasso, ki je odprla vrata obiskovalcem in različnim prireditvam. 20. 6. 1945 je bil v gradu podpisan Devinski sporazum,  ki je razdelil območje Julijske krajine na cono A  in cono B.  

SREDNJEVEŠKA VEČERJA GRAD FORMENTINI

DATUM PO IZBIRI

TRAJANJE VODENEGA OGLEDA: 1-2 URI

VEČERJA OD 20.00 DO 24.00

ŠTEVERJAN (SAN FLORIANO, ITALIJA)

GRAD FORMENTINI

Srednjeveška večerja na gradu Formentini
Presvetle gospe žene inu častivredni gospudje!

Nej vas na današni večer v teh prelejpih sobanah grada u Števerjani povabem na enu žmohtnu kaplicu rujniga, ki se bo po grli splakoval  v družbi fino zapečeniga odojka,  doma zamesinega kruha inu vsiga kar si srce poželi: muzike, plesa, uognja inu vseh farb odi mavrice.

 Jemamo gospuoda grofa inu brhku ženu, jemamo častne viteze, ka se bodo tepli za roke lepe mlade gospice, jemamo muziku, da obrusimo pete, jemamo tistiga, ki uogn bruha, ma anka požira.

 Jemo szi rokami inu noži, žlico prinesite s seboj. Svetloba bode od ognjišča, bakel inu svejč.

Jemamo obleke za Vas, de vas bodemo u gospodo urihtali. Denes ste Vi naša gospuda, denes ste Vi gostje našiga presvetliga inu prečastitiga gospuda grofa inu njegove gospe žene!

Nej Vam bu lepu kukr nam, ka smo vse zrihtali!

Semo za Vas!

GRAD SPESSA

DATUM PO IZBIRI

TRAJANJE VODENEGA OGLEDA: 1-2 URI

KOPRIVNO (CAPRIVA, ITALIJA)

GRAD SPESSA

V osrčju italijanskih Brd se na položnem griču in obdan z zelenjem prekrasnega italijanskega renesančnega vrta ponosno vzpenja grad Castello di Spessa. Njegovi zametki segajo v daljno 13. stoletje, številna pričevanja pa nakazujejo, da so se na tem območju Rimljani zadrževali že v 3. stoletju našega štetja. Grad je bil več stoletij bivališče furlanske gospode. V 16. stoletju so si posestvo podajale ugledne plemiške družine: Dornbergi, Rassaurjevi in nato plemiška družina Della Torre Valsassina. Ta se je ponašala z rodovnikom, ki naj bi segal do samega Karla Velikega. Grad je bil v njihovih rokah več kot 300 let. Prav v tem obdobju, leta 1773, je grof Luigi Torriani na gradu gostil Giacoma Casanovo, slavnega pisca in avanturista, ki mu je od leta 2003 posvečena znana literarna nagrada.

palac 2.jpg

DATUM PO IZBIRI

TRAJANJE VODENEGA OGLEDA: 1 URA

SOLKAN

SOLKANSKI GRAD 

»V imenu svete in nedeljive Trojice …« se začenja listina-darovnica, s katero je cesar Oton III. v Raveni dne 28. aprila leta 1001 podelil oglejskemu patriarhu Janezu »polovico gradu, ki se mu pravi Solkan, in polovico vasi, ki se v jeziku Slovanov imenuje Gorica«, ter polovico vseh hiš in posestev v Solkanu, Gorici in na ozemlju krajev med Sočo, Vipavo in Vrtovinskim potokom ter slemeni Alp. Pol leta pozneje, 27. oktobra 1001, je isti cesar v Pavii podelil furlanskemu grofu Verihenu drugo polovico posestev na omenjenemu območju. 
Evangeliar Otona III. se nahaja v Državni knjižnici (Stastsbibliothek) v Münchnu. Cesarju se klanjajo (od leve proti desni) Sclauinia (Slovenija), Germania, Gallia in Roma. Napisi so nad glavami enakopravnih predstavnikov cesarstva.