top of page

LANGOBARDSKI ČEDAD IN LANDARSKA JAMA

REZIJA,_ČEDAD_006.jpg

Čedad ohranja pomembne zgodovinske, umetnostne in kulturne spomenike langobardske civilizacije. Langobardsko svetišče, gre za edinstveni zgodovinsko-umetnostni objekt, poln skrivnosti.

Pomembne langobardske ostanke hranijo v dveh mestnih muzejih. Krščanski muzej stolnice, ki se ponaša z dragocenimi kiparskimi deli, med katerimi sta oltar vojvode Ratchisa in Kalistrova molilnica. Za slovence je še posebej pomemben oltar iz 8. stol. z najstarejšim besedilom v slovenskem jeziku.

Ogleda vredna sta zaklad stolnice, dragocena zbirka cerkvene oprave, in zbirka slik s pomembnimi deli Veroneseja in Pordenoneja.

Če je Čedad res pravi dragulj, potem je med njegovimi najpomembnejšimi okrasi Državni arheološki muzej. V muzeju bomo občudovali od starorimskih, paleokrščanskih in zgodnjesrednjeveških najdb do sodobnejših materialov. Ogledali si bomo langobardske zbirke, saj so med redkimi zgodovinskimi najdbami, ki pričajo o poteku vsakdanjega življenja, obrtnega dela in pogrebnih navadah tega starodavnega naroda.

 

Očarljiv je razgled s Hudičevega mostu kot tudi legenda o njem.

Odprli bomo anonimne duri, od koder stopnišče vodi v drugi svet - v keltski hipogej.

Tudi tako preprosta stavba, kot je srednjeveška hiša, je v Čedadu vredna ogleda. Poslopje je bilo zgrajeno v XIV. stoletju in ostalo skoraj popolnoma nespremenjeno.

 

Posebno zanimiva je tudi bazilika Marijinega vnebovzetja. V velikem notranjem prostoru obiskovalca presenetijo nešteti zakladi, ki jih tukaj hranijo, kot je oltarna podoba iz srebra, prava mojstrovina srednjeveškega zlatarstva.

Skozi mesto se bomo sprehodili, saj so čedajske ulice zelo sugestivne in romantične; ustavili se bomo na alternativni razgledni točki, kjer pogled sledi Nadiži in na velikem Trgu Pavla Diakona, ki ga obdajajo stavbe iz različnih obdobij in različnih slogov.

V Landarsko jamo in cerkev sv. Ivan v Čelè bomo prišli po dolini reke Nadiže. V njenih krajih se je napletlo kar lepo število legend o langobardski kraljici Teodolindi oziroma slovanski kraljici Vidi.

Landarska jama, ki je dosegljiva po vzponu po več kot stotih stopnicah, predstavlja s svojim zgodovinsko-spomeniškim kompleksom in vijugastimi podzemnimi potmi čudovito sintezo zgodovine, umetnosti, kulture in naravnih bogastev Nediških dolin. O prisotnosti Bizantincev in Langobardov pričata dve kultni središči.

 

 

 

Grazie! Il messaggio è stato inviato.

bottom of page