top of page

Z MUZEJSKIM VLAKOM PO BOHINJSKI PROGI

OD NOVE GORICE DO BLEDA 

 

Odhodi iz železniških postaj Nova Gorica in Most na Soči na edinstveno vožnjo z muzejskim vlakom.

Pot nas bo vodila po delu Transalpine – Bohinjski progi, ki je leta 1906 povezala Dunaj in srednjo Evropo z jadranskim delom Avstro–Ogrske monarhije, posebej s tržaškim pristaniščem.

 

Gradnja proge je bila za tedanje razmere izredno naporna. Predstavlja se nam s številnimi izjemnimi gradbenimi dosežki (predori, mostovi, viadukti, …), ki so jo proslavili po Evropi. Izstopata solkanski most, čigar 85 metrski kamniti lok je še danes največji na svetu, in 6327 m dolg alpski predor Podbrdo -Bohinjska Bistrica.Krize v prejšnjem stoletju so Transalpini odvzele vlogo pomembne trgovske proge. Spremenile so jo v drugorazredno železnico, ki pa v zadnjem času ponovno postaja pomembna; predvsem turistična povezava med Italijo, Slovenijo in Avstrijo.

 

Muzejski vlak bo vlekla parna lokomotiva ljubljanskega železniškega muzeja. V primeru razglašene požarne nevarnosti jo bo nadomestila motorna lokomotiva!Takoj po odhodu iz Nove Gorice se začne potovanje po čudoviti alpski pokrajini ob bregovih rek Soče, Idrijce, Bače in Save Bohinjke.

Po prihodu na Bled se bomo z avtobusi odpeljali na grad in – po ogledu – do restavracije ob jezeru. Po kosilu bomo imeli na razpolago nekaj prostega časa za sprehode ob obali jezera ali obisk katere od znamenitosti.

 

Popoldan povratek z muzejskim vlakom in prihod na začetne postaje v večernih urah.

Your details were sent successfully!

bottom of page